Mini serniczki z owocami


Mini serniczki z owocami




Mini serniczki to doskonała propozycja na deser, pyszne i rozpływające się w ustach 😊 Bardzo łatwe w przygotowaniu, a także w pieczeniu, mogą być dekorowane dowolnymi owocami.

Przepis

Składniki:
  • 2 op. ciastek Oreo, biszkoptów lub herbatników
  • 1 kg twarogu sernikowego bądź zmielonego tłustego twarogu 
  • 0,5 kg mascarpone
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe w proszku
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub pomarańczy
Dodatkowo:
I opcja
  • skondensowane mleko
  • owoce (np. borówki, maliny)
  • listki mięty do dekoracji
II opcja
  • 500 g wody
  • 300 g owoców (truskawki, maliny, czarna porzeczka)
  • 100 g cukru 
  • 20 g żelatyny 

Przygotowanie:
Przygotować formę na ok. 30 muffinów i wypełnić ją papilotkami. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciastka lekko pognieść i włożyć do papilotek.
Ser włożyć do miski, dodać mascarpone, cukier, budyń, cukier wanilinowy oraz skórkę z cytryny (pomarańczy). Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę lub wymieszać dokładnie łyżką. Dodać jajko i znów zmiksować do połączenia się składników.
Masę wyłożyć na ciasteczka do wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut do ścięcia się masy (nie dłużej). Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

I opcja
Wierzch posmarować cienką warstwą mleka skondensowanego, ułożyć owoce i udekorować listkami mięty.

II opcja
Żelatynę zalać zimną wodą, pozostawić do napęcznienia. Owoce zblendować. Zagotować wodę z cukrem. Lekko ostudzić, połączyć z owocami i napęczniałą żelatyną. Przelać do naczynia i pozostawić do ostudzenia. Lekko ściętą galaretkę porozlewać na serniczki.

Serniczki najlepiej smakują na drugi dzień 😊





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty