Muffinki waniliowo-kakaowe

Muffinki waniliowo-kakaowe






Muffinki są jednymi z najprostszych wypieków. Wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, a następnie je połączyć. Muffinki są wilgotne i mięciutkie za sprawą kwaśniej śmietany. 


Składniki na ok 24 szt.

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. śmietany 18%
  • 1 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao

Piekarnik nagrzewamy do 180C.

W jednym naczyniu umieszczamy wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy.

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mąkę i mieszamy, natomiast do drugiej kakao i również łączymy składniki.

Do foremek nakładamy na przemian ciasto jasne i ciemne, jednak nie więcej niż do 3/4 wysokości foremki, ciasto jeszcze urośnie.

Muffinki pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180C.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. 

Smacznego! 😊


Komentarze

Popularne posty