Muffinki waniliowo-kakaowe
Muffinki waniliowo-kakaowe
Muffinki są jednymi z najprostszych wypieków. Wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, a następnie je połączyć. Muffinki są wilgotne i mięciutkie za sprawą kwaśniej śmietany.
Składniki na ok 24 szt.
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szkl. cukru
- 2 szkl. śmietany 18%
- 1 szkl. oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
Piekarnik nagrzewamy do 180C.
W jednym naczyniu umieszczamy wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mąkę i mieszamy, natomiast do drugiej kakao i również łączymy składniki.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy mąkę i mieszamy, natomiast do drugiej kakao i również łączymy składniki.
Do foremek nakładamy na przemian ciasto jasne i ciemne, jednak nie więcej niż do 3/4 wysokości foremki, ciasto jeszcze urośnie.
Muffinki pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180C.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Komentarze
Prześlij komentarz