Tartaletki z crème pâtissière i borówkami

Tartaletki z crème pâtissière i borówkami



Wolny czas zachęca do pieczenia. Tym razem postanowiłam przygotować małe słodkości w postaci tartaletek z klasycznym crème pâtissière i borówkami 😊 Do pieczenia użyłam foremek od babeczek, więc jest to wersja mini. Z przepisu wychodzi ok. 12 tartaletek.
Przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany, ale lubię dodać coś od siebie do swoich wypieków 😊 

Przepis
Ciasto:
  • 220 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny do pieczenia
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Crème Pâtissière:
  • 5 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g mąki ziemniaczanej (kukurydzianej)
  • 1/2 laski wanilii
Dekoracja:
  • świeże borówki lub inne sezonowe owoce
Przygotowanie
  1. Ciasto: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z żółtkiem, pokrojoną w kostkę margaryną oraz szczyptą soli. Ciasto powinno być klejące. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1-2 godz. (można też wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min).
  2. Foremki wysmarować margaryną (ok. 8 foremek o średnicy 8 cm lub ok. 12 foremek do babeczek). Ciasto należy rozwałkować na stolnicy i wyklejać nim foremki nie zapominając o wyklejeniu brzegów, ciasto nakłuć widelcem.
  3. Wyklejone foremki należy wstawić jeszcze na 30 min do lodówki.
  4. Ciasto piec w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok 20-25 min, najlepiej obserwować ciasto. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  5. Krem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać mąkę ziemniaczaną.
  6. Z połowy laski wanilii za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka i zagotować. Ubijając cały czas żółtka cieniutkim strumieniem wlewać gorące mleko. Masę postawić na kuchence i cały czas mieszając (trzeba uwazać żeby nie powstały grudki) podgrzewać aż masa zgęstnieje.
  7. Krem pozostawić do ostygnięcia, można przemieszać od czasu do czasu, aby nie powstał kożuch. Jeszcze ciepły krem rozłożyć do ciasta i pozostawić do ostygnięcia. Owoce rozłożyć na wierzchu i wstawić gotowe tartaletki na kilka godzin (przynajmiej na ok. 3 godz) do lodówki.
Życzę smacznego! 😊 

Komentarze

Popularne posty