Tartaletki z crème pâtissière i borówkami
Tartaletki z crème pâtissière i borówkami
Wolny czas zachęca do pieczenia. Tym razem postanowiłam przygotować małe słodkości w postaci tartaletek z klasycznym crème pâtissière i borówkami 😊 Do pieczenia użyłam foremek od babeczek, więc jest to wersja mini. Z przepisu wychodzi ok. 12 tartaletek.
Przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany, ale lubię dodać coś od siebie do swoich wypieków 😊
Przepis
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 125 g margaryny do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Crème Pâtissière:
- 5 żółtek
- 500 ml mleka
- 80 g cukru pudru
- 40 g mąki ziemniaczanej (kukurydzianej)
- 1/2 laski wanilii
Dekoracja:
- świeże borówki lub inne sezonowe owoce
Przygotowanie
- Ciasto: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z żółtkiem, pokrojoną w kostkę margaryną oraz szczyptą soli. Ciasto powinno być klejące. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1-2 godz. (można też wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min).
- Foremki wysmarować margaryną (ok. 8 foremek o średnicy 8 cm lub ok. 12 foremek do babeczek). Ciasto należy rozwałkować na stolnicy i wyklejać nim foremki nie zapominając o wyklejeniu brzegów, ciasto nakłuć widelcem.
- Wyklejone foremki należy wstawić jeszcze na 30 min do lodówki.
- Ciasto piec w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok 20-25 min, najlepiej obserwować ciasto. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- Krem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać mąkę ziemniaczaną.
- Z połowy laski wanilii za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Do garnka wlać mleko, dodać ziarenka i zagotować. Ubijając cały czas żółtka cieniutkim strumieniem wlewać gorące mleko. Masę postawić na kuchence i cały czas mieszając (trzeba uwazać żeby nie powstały grudki) podgrzewać aż masa zgęstnieje.
- Krem pozostawić do ostygnięcia, można przemieszać od czasu do czasu, aby nie powstał kożuch. Jeszcze ciepły krem rozłożyć do ciasta i pozostawić do ostygnięcia. Owoce rozłożyć na wierzchu i wstawić gotowe tartaletki na kilka godzin (przynajmiej na ok. 3 godz) do lodówki.
Życzę smacznego! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz