Tort z jagodami i kremem mascarpone
Tort z jagodami i kremem mascarpone
Aromatyczny tort z jagodami i puszystym kremem mascarpone. Do nasączenia tortu wykorzystałam sok z cytrusów i syrop kokosowy, co dodało aromatu. Z braku świeżych jagód użyłam jagód w syropie własnej produkcji. Tort jest bardzo delikatny, a wszystkie smaki idealnie się uzupełniają 😊
Przygotowanie:
Biszkopt
- 6 jaj (temp. pokojowa)
- 1 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki
- 6 łyżek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Piekarnik należy nagrzać do temp. 170 stopni (góra/dół).
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno (na wysokich obrotach) dodając powoli cukier. Pod koniec ubijania dodać żółtka i olej cały czas miksując na wysokich obrotach.
Obroty miksera zmniejszyć do minimum (zamiast miksera można użyć szpatułki) i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec ok. 40 min (do suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Wystudzony ostrożnie oddzielić nożykiem od formy, ściągnąć obręcz i przekroić na 3 blaty.
Nasączenie
- 200 ml syropu kokosowego (likieru kokosowego)
- 100 ml soku wyciśniętego z cytryny
- 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
Wymieszać wszystkie składniki.
Krem
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
- 1 laska wanilii (1 łyżeczka cukru waniliowego)
- 4 łyżki cukru pudru
Serek oraz śmietanę przełożyć do dużej miski. Dodać ziarenka wyciągnięte z rozkrojonej laski wanilii lub cukier waniliowy. Cukier puder przesiać przez sitko i dodać do reszty składników. Wszystko wymieszać mikserem na wysokich obrotach. Krem jest gotowy, gdy jego konsystencja będzie miała posatć bardzo dobrze ubitej śmietany.
Dodatkowo
- ok. 500 g świeżych lub mrożonych jagód, bądź 2 słoiczki jagód z syropu (jagody muszą być odsączone)
- 2 op. podłużnych biszkoptów
- 1 op. chipsów kokosowych (można też użyć wiórek kokosowych, płatków migdałowych lub startej białej czekolady)
Wykonanie:
Pierwszy blat ułożyć na dużym talerzu lub paterze. Nasączyć go 1/3 przygotowanej mieszanki. Krem podzielić na 3 części i jedną z nich wyłożyć na pierwszy blat, krem wyrównać. Wyłożyć połowę jagód, a na górę położyć drugi blat. Nasączamy go połową pozostałej mieszanki, wykładamy krem a na niego pozostałe jagody. Przykrywamy ostatnim blatem i lekko przyciskając nasączamy go pozostałą mieszanką i wykładamy pozostały krem, smarujemy także boki tortu.
Dekorujemy podłużnymi biszkoptami, obwiązujemy wstążeczką. Udekorować wierzch tortu (w zależności od tego co mamy przygotowane, ja użyłam chipsów kokosowych).
Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz