Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą 


Na upalne dni polecam tarty. Moja dzisiejsza propozycja to tarta z kremem cytrynowym i bezą. Najlepiej smakuje na zimno. Kwaskowaty smak budyniu to idealne połączenie ze słodką bezą 😊

Kruche ciasto:

  • 360 g mąki 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 200 g zimnego masła 
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki zimnej wody
Formę na tartę o śr. 31 cm wysmarować grubo masłem. Mąkę, cukier, sól i pokrojone na kawałki masło rozetrzeć aż powstaną drobne okruszki. Dodać żółtka oraz wodę i dalej ugniatać aż do powstania jednolitego,  gładkiego ciasta. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 C (góra i dół bez termoobiegu).
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód formy oraz boki. Przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód ponakłuwać widelcem, okryć folią aluminiową, na spód wysypać fasolę lub inne obciążenie. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec tak ok. 15 min, następnie zdjąć obciążenie i folię i piec jeszcze ok. 13 min.

Krem cytrynowy:

  • 250 ml soku z cytryny (ok. 4 cytryn)
  • 120 ml soku z pomarańczy 
  • 250 ml wody
  • skórka starta z 4 cytryn
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 140 g cukru
  • 200 g masła 
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, przecedzić przez sitko. Sok wlać do garnka, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz cukier, składniki wymieszać. Masa powinna zgęstnieć (trzeba pilnować żeby nie powstały grudki).
Masę odstawić z ognia i dodać pokrojone na kawałki masło. Mieszać energicznie aż masło połączy się z masą.
Dodać jajka i żółtka i szybko wymieszać (jeśli masa nie jest gęsta, można ją podgrzać na małym ogniu aż do zgęstnienia). Gęstą masę odstawić i przykryć folią aluminiową (zapobiegnie to powstaniu kożucha).

Beza:
  • 8 białek 
  • 400 g cukru
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
Piekarnik nagrzać do 180 C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić mikserem na pianę na najwyższych obrotach.  Następnie dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając.  Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. 
Na kruchy spód wyłożyć krem i wyrównać powierzchnię, następnie wyłożyć pianę z białek (powinna przylegać do masy cytrynowej).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i zarumieniona. Wyjąć i ostudzić. Tarta najlepiej smakuje na drugi dzień 😊

Życzę smacznego! 😊



Komentarze

Popularne posty