Placuszki z jabłkami
Placuszki z jabłkami
Te delikatne placuszki z nadzieniem z jabłek rozpływają się w ustach, a do tego są bardzo proste w wykonaniu. Jesienią goszczą u mnie bardzo często 😊
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 3/4 szkl. mleka
- 4 jabłka (najlepiej kwaśne)
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli i cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy, dodajemy do nich cukier puder, mleko, szczyptę soli i cynamonu, cały czas miksując, na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy jabłka i mieszamy szpatułką.
Białka ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. Dodajemy je powoli do masy z jabłkami.
Łyżką nakładamy porcję na rozgrzaną patelnię (u mnie na jedną porcję 2 łyżki masy). Smażymy z dwóch stron i podajemy. Gotowe placuszki można posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego! 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz