Tort tęczowy
Tort tęczowy
Prosty w wykonaniu tort tęczowy na biszkopcie, jest lekki, delikatny, wilgotny i bardzo puszysty. W połączeniu z cytrynowo-kokosowym nasączeniem oraz kremem serowym dosłownie rozpływa się w ustach. Gorąco polecam, bo jest naprawdę pyszny.
Składniki
1 blat biszkoptowy (śr. 24 cm):
- 2 jajka (duże),
- 100 g cukru,
- 50 g mąki pszennej,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- barwniki spożywcze (w płynie/żelu/paście/proszku)
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (trzeba uważać żeby ich nie przebić). Na koniec ubijania partiami dodawać cukier, cały czas ubijając, następnie dodawać żółtka, nadal ubijając.
Do masy dodać przesiane mąki i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników (nie miksować).
Do ciasta dodać odrobinę barwnika (ja użyłam barwnika w płynie, ok. 10 kropli na 1 blat).
Do wyłożonej papierem tortownicy o śr. 24 cm delikatnie wyłożyć ciasto. Piec ok. 22 min w temperaturze 160⁰C (do tzw. suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 30 cm upuścić w formie na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej, po ostudzeniu oddzielić nożykiem boki i wyjąć z formy.
W taki sam sposób należy upiec pozostałe blaty.
Nasączenie:
- sok z 2 cytryn,
- 200 ml syropu kokosowego,
- pół szkl. przegotowanej wody
Wszystkie składniki wymieszać.
Krem serowy:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%,
- 250 g serka mascarpone,
- 8 łyżek cukru pudru.
Sery utrzeć z cukrem pudrem, dodać połowę śmietanki i zmiksować. Stopniowo dodać resztę śmietanki, miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji.
Poszczególne blaty ciasta nasączyć oraz przełożyć kremem (zostawiamy trochę kremu na wierzch i boki). Na spodzie położyć blat fioletowy i lekko nasączamy, smarujemy kremem, to samo robimy z pozostałymi blatami, boki oraz wierzch tortu także smarujemy kremem (można dodać odrobinę barwnika). Można też dowolnie udekorować :-)
Tort schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz