Budyń dyniowy
Budyń dyniowy
Październik to ewidentnie miesiąc dyni, dlatego też chętnie wykorzystuję ją w swoich wypiekach. Tym razem postawiłam na prosty deser, czyli domowy budyń dyniowy :) Smakuje zarówno starszym, jak i tym najmłodszym :)
Przygotowanie
Purèe z dyni:
- cała dynia lub kawałek.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Dynię wraz ze skórką pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Pokrojone kawałki ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut (sprawdzić miękkość wykałaczką, jeśli łatwo wychodzi, dynia jest upieczona).
Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie wyjąć miąższ i zblendować na gładkie purèe. Purèe z dyni można mrozić lub przechowywać w lodówce (przez kilka dni).
Budyń dyniowy:
- 250 ml purèe z dyni,
- 250 ml mleka,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 2-3 łyżki cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- bakalie (żurawina, rodzynki, jagody goji).
Do garnka wlewamy purèe wraz z 200 ml mleka, cukrem oraz ekstraktem z wanilii i gotujemy.
Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną. Gdy masa się zagotuje dodajemy mleko z mąką, mieszamy dokładnie i gotujemy do zgęstnienia.
Budyń przelewamy do pucharków lub miseczek i dodajemy ulubione bakalie. Ja użyłam jagód goji i posypałam startą gorzką czekoladą :)
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz