Ciastka owsiane z dynią
Ciastka owsiane z dynią
Dynia to zdecydowanie jeden z najlepszych dodatków do jesiennych wypieków. Tym razem postanowiłam przygotować ciastka owsiane z puree z dyni i jagodami goji. Takie ciastka to idealna przekąska w ciągu dnia, jak również do pracy i szkoły dla dzieci. Ciastka są miękkie, aromatyczne i bardzo pyszne 😊
Przepis:
- 2 szkl. płatków owsianych górskich,
- 2/3 szkl. mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu (lub przyprawy do piernika),
- ok. 2/3 szkl. brązowego cukru (lub 1/2 szkl. miodu),
- ok. 120 g masła,
- 3/4 szkl. purèe z dyni,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 3/4 szkl. bakalii.
Po tym czasie sprawdzić konsystencję, gdy będzie za suche dodać ok. 1-2 łyżki purèe z dyni, natomiast jeśli zbyt mokre 1-2 łyżki płatków owsianych i jeszcze chwilę poczekać.
Piekarnik nagrzać do temp. 170⁰C (góra/dół bez termoobiegu).
Z ciasta uformować ok. 20 kulek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczyć (powinny być odpowiednio grube, by po upieczeniu były miękkie).
Ciastka piec w temp. 170⁰C przez ok. 15-20 min (spód oraz brzegi powinny się zarumienić). Upieczone ciastka wyjąć do ostudzenia.
Ciastka można posypać cukrem pudrem lub zjeść same 😊
Smacznego! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz