Ciastka owsiane z dynią

Ciastka owsiane z dynią


Dynia to zdecydowanie jeden z najlepszych dodatków do jesiennych wypieków. Tym razem postanowiłam przygotować ciastka owsiane z puree z dyni i jagodami goji. Takie ciastka to idealna przekąska w ciągu dnia, jak również do pracy i szkoły dla dzieci. Ciastka są miękkie, aromatyczne i bardzo pyszne 😊

Przepis:
  • 2 szkl. płatków owsianych górskich,
  • 2/3 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub przyprawy do piernika),
  • ok. 2/3 szkl. brązowego cukru (lub 1/2 szkl. miodu),
  • ok. 120 g masła,
  • 3/4 szkl. purèe z dyni,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 3/4 szkl. bakalii.
W misce umieścić suche składniki i wymieszać. Masło roztopić i dodać wraz z pozostałymi do suchych składników, dokładnie wymieszać szpatułką. Masę pozostawić na ok. 15-20 min do nasiąknięcia płatków.
Po tym czasie sprawdzić konsystencję, gdy będzie za suche dodać ok. 1-2 łyżki pur
èe z dyni, natomiast jeśli zbyt mokre 1-2 łyżki płatków owsianych i jeszcze chwilę poczekać.
Piekarnik nagrzać do temp. 170⁰C (góra/dół bez termoobiegu).
Z ciasta uformować ok. 20 kulek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczyć (powinny być odpowiednio grube, by po upieczeniu były miękkie).
Ciastka piec w temp. 170
C przez ok. 15-20 min (spód oraz brzegi powinny się zarumienić). Upieczone ciastka wyjąć do ostudzenia.
Ciastka można posypać cukrem pudrem lub zjeść same 😊

Smacznego! 😊

Komentarze

Popularne posty