Rolada dyniowa z polewą orzechową
Rolada dyniowa z polewą orzechową
Rolada dyniowa to jeden z najlepszych jesiennych deserów. Jest delikatna, puszysta i aromatyczna, a krem z mascarpone dodaje jej lekkości 😊
Przepis
Ciasto dyniowe:
- 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu (można użyć przyprawy do piernika),
- szczypta soli,
- 3 duże jajka,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka cukru,
- 2/3 szkl. purèe z dyni (najlepsza Hokkaido).
Piekarnik nagrzać do temp. 200°C (góra/dół bez termoobiegu), blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do jednej miski wsypać suche składniki (oprócz cukru), wymieszać i odstawić. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka, cukier, ekstrakt waniliowy oraz purèe z dyni.
Masę jajeczną przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać, masa powinna być jednolita.
Ciasto przelać na blachę, wyrównać. Piec ok. 15-25 min w temp. 200°C.
Upieczone ciasto wyjąć wraz z papierem, położyć na bawełnianej ściereczce i zwinąć razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do wystygnięcia (miejsce zwinięcia, gdzie kończy się ciasto powinno się znaleźć na spodzie).
Krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki 36%,
- 1,5 łyżki cukru pudru.
Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany. Krem wstawić do lodówki do momentu, gdy zwinięte ciasto wystygnie (można też go przygotować po wystygnięciu ciasta).
Zimne ciasto delikatnie rozwijamy jednocześnie odwijając papier. Smarujemy kremem, zostawiając niewielką ramkę dookoła i delikatnie zwijamy.
Gdy rolada jest zwinięta owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Polewa orzechowa:
- 100 g masła,
- 100 g miodu,
- 100 g cukru,
- 200 g orzechów włoskich.
Masło, cukier i miód podgrzać w garnku na małym ogniu (nie gotować). Gdy wszystkie składniki się połączą dodać orzechy.
Gotową polewę nakładamy na schłodzone ciasto i ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Rolada jest najlepsza na drugi dzień.
Smacznego! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz