Sernik dyniowy z pomarańczową nutką
Sernik dyniowy z pomarańczową nutką
Delikatny, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem dyni oraz z pomarańczową nutką. To właśnie dzięki dodatkowi skórki z pomarańczy jest niezwykle aromatyczny 😊
Przepis
Przygotować tortownicę o śr. 24 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180ºC.
Spód ciasta:
- 250 g herbatników,
- 80 g masła,
- 1 łyżka kakao.
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zmielić, masło roztopić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy.
Masa serowa:
- 350 g purèe z dyni,
- skórka z 1 pomarańczy (drobno starta),
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 budyń waniliowy,
- 3 jajka.
Purèe z dyni wymieszać ze skórką z pomarańczy. Dodać twaróg oraz mascarpone i zmiksować mikserem. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń, a także jajka i wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180ºC ok. 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Sernik najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Smacznego! 😊
Jest genialny...
OdpowiedzUsuńDziękuję! 😊
Usuń