Sernik dyniowy z pomarańczową nutką

Sernik dyniowy z pomarańczową nutką



Delikatny, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem dyni oraz z pomarańczową nutką. To właśnie dzięki dodatkowi skórki z pomarańczy jest niezwykle aromatyczny 😊

Przepis

Przygotować tortownicę o śr. 24 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180ºC.

Spód ciasta:
  • 250 g herbatników,
  • 80 g masła,
  • 1 łyżka kakao.
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zmielić, masło roztopić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy.

Masa serowa:
  • 350 g purèe z dyni,
  • skórka z 1 pomarańczy (drobno starta),
  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 3 jajka.
Purèe z dyni wymieszać ze skórką z pomarańczy. Dodać twaróg oraz mascarpone i zmiksować mikserem. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń, a także jajka i wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. 
Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180ºC ok. 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Sernik najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.

Smacznego! 😊


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty