Pierniczki

Pierniczki



Aromatyczne świąteczne pierniczki. Można je zrobić nawet kilka dni przed świętami 😊

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g (ok. 0,5 opakowania) przyprawy do pierników
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko (średnie)
  • ok. 1/3 szkl. ciepłego mleka
Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Miód rozpuścić (powinien być gorący). Mąkę przesiać na stolnicę, wlać miód i posiekać (szpatułką lub nożem). Ciągle mieszając dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawę, następnie masło i jajko.

Dolewać stopniowo mleko i zagniatać rękami masę aż będzie przypominać kruche ciasto. Dokładnie wyrobić rękami (ok. 10 min).

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wykrajać pierniczki (z porcji ciasta wychodzi ok. 30 pierniczków).  Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2 cm. Pierniczki można posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec ok. 10-15 min. w temp. 180ºC (góra/dół).

Smacznego! 🎄



Komentarze

Popularne posty