Pierniczki
Pierniczki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szkl. cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 g (ok. 0,5 opakowania) przyprawy do pierników
- 1 łyżka masła
- 1 jajko (średnie)
- ok. 1/3 szkl. ciepłego mleka
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Miód rozpuścić (powinien być gorący). Mąkę przesiać na stolnicę, wlać miód i posiekać (szpatułką lub nożem). Ciągle mieszając dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawę, następnie masło i jajko.
Dolewać stopniowo mleko i zagniatać rękami masę aż będzie przypominać kruche ciasto. Dokładnie wyrobić rękami (ok. 10 min).
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wykrajać pierniczki (z porcji ciasta wychodzi ok. 30 pierniczków). Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2 cm. Pierniczki można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 10-15 min. w temp. 180ºC (góra/dół).
Smacznego! 🎄
Smacznego! 🎄
Komentarze
Prześlij komentarz