Tort banoffee
Tort banoffee
Połączenie puszystego kakaowego biszkopta, kajmaku, bananów oraz bitej śmietany żłożyło się w delikatny torcik. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie bardzo wszystkim smakowało 😊
Przygotowanie
Przygotowanie
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 1/4 szkl. mąki tortowej
- 1/3 szkl. kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ocieplić je w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka ubijać aż będą prawie sztywne, stopniowo dodawać po łyżce cukru przez cały czas ubijając do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku (kolejne dodać dopiero po ubiciu poprzedniego żółtka z białkami).
Do masy dodawać małymi porcjami mąkę miksując krótko na najniższych obrotach (tak, aby nie zniszczyć ubitej piany).
Masę przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 35 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem i ostudzić.
Biszkopt warto upiec wcześniej, wtedy należy zostawić ciasto w tortownicy i przykryć ściereczką.
Nasączenie:
- czarna herbata z cytryną
Krem:
- 750 ml śmietanki kremówki 36%
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- 5 bananów
- 400 g kajmaku
- 1 gorzka czekolada
- kakao do posypania
Na śmietanę położyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć herbatą, posmarować kajmakiem i ułożyć pokrojone plasterki banana, następnie rozprowadzić 1/3 śmietany.
Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go pozostałą herbatą. Wierzch oraz boki posmarować pozostałą ubitą śmietaną.
Wierzch tortu posypać kakao. Na środku można ułożyć plasterki bananów (należy je skropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniały).
Do dekoracji boku tortu użyłam roztopionej w wodnej kąpieli gorzkiej czekolady. Na papierze do pieczenia rozsmarowałam szpatułką ok. 20 pasków. należy je włożyć na ok. 10 min w chłodne miejsce (np. do lodówki) i po tym czasie każdy płat delikatnie oderwać od papieru i przyłożyć na bok tortu.
Gotowy tort wstawić na noc do lodówki.
Smacznego! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz