Tort banoffee

Tort banoffee




Połączenie puszystego kakaowego biszkopta, kajmaku, bananów oraz bitej śmietany żłożyło się w delikatny torcik. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie bardzo wszystkim smakowało 😊

Przygotowanie

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 1/4 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 170ºC. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek, ocieplić je w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka ubijać aż będą prawie sztywne, stopniowo dodawać po łyżce cukru przez cały czas ubijając do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku (kolejne dodać dopiero po ubiciu poprzedniego żółtka z białkami).
Do masy dodawać małymi porcjami mąkę miksując krótko na najniższych obrotach (tak, aby nie zniszczyć ubitej piany).
Masę przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 35 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odwrócić do góry dnem i ostudzić.
Biszkopt warto upiec wcześniej, wtedy należy zostawić ciasto w tortownicy i przykryć ściereczką.


Nasączenie:
  • czarna herbata z cytryną
Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat skropić ok. 1/3 herbaty (można trochę mniej, żeby spód nie był za wilgotny).

Krem:

  • 750 ml śmietanki kremówki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
Schłodzoną śmietankę umieścić w misie miksera i ubijać przez kilka minut, następnie dodać cukier puder. Ubijać do uzyskania konsystencji gęstego kremu (pod koniec ubijania można dodać Śmietanfix, wtedy bita śmietana nie będzie zachodziła wodą i zachowa swój wygląd).

Dodatkowo:

  • 5 bananów
  • 400 g kajmaku
  • 1 gorzka czekolada
  • kakao do posypania
Skropiony herbatą dolny blat posmarować połową kajmaku. Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć jeden obok drugiego na warstwie kajmaku. Na banany wyłożyć 1/3 ubitej śmietany.
Na śmietanę położyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć herbatą, posmarować kajmakiem i ułożyć pokrojone plasterki banana, następnie rozprowadzić 1/3 śmietany.
Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go pozostałą herbatą. Wierzch oraz boki posmarować pozostałą ubitą śmietaną.
Wierzch tortu posypać kakao. Na środku można ułożyć plasterki bananów (należy je skropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniały).
Do dekoracji boku tortu użyłam roztopionej w wodnej kąpieli gorzkiej czekolady. Na papierze do pieczenia rozsmarowałam szpatułką ok. 20 pasków. należy je włożyć na ok. 10 min w chłodne miejsce (np. do lodówki) i po tym czasie każdy płat delikatnie oderwać od papieru i przyłożyć na bok tortu.
Gotowy tort wstawić na noc do lodówki.


Smacznego! 😊




Komentarze

Popularne posty