Mini Pavlova z konfiturą wiśniową

Mini Pavlova z konfiturą wiśniową


Z wierzchu chrupiąca beza, a w środku miękka pianka, czyli Pavlova w wersji mini 😊 Pyszny, słodki deser z dodatkiem bitej śmietany, konfitury wiśniowej i gorzkiej czekolady, który rozpływa się w ustach.

Składniki:
  • 4 duże białka,
  • 280 g drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej,
  • gorzka czekolada.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając do uzyskania gęstej sztywnej masy (masa powinna się błyszczeć). Na koniec dodajemy ocet i mąkę i ubijamy do połączenia się składników. 

Masę bezową wykładamy w odstępach na blachę tworząc łyżką 6 okręgów. W środku można zrobić wgłębienie, które później będzie wypełnione bitą śmietaną.

Bezy wstawiamy do piekarnika i od razu redukujemy temperaturę do 100ºC. Pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy w nim bezy do wystygnięcia. Beza powinna być chrupiąca i jasna z zewnątrz, natomiast miękka w środku.

Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na bezy. Wierzch polewamy konfiturą wiśniową i dekorujemy gorzką czekoladą.

Bezy podajemy od razu po przygotowaniu.

Smacznego! 😊


Komentarze

Popularne posty