Oponki serowe
Oponki serowe
Lekkie, pulchne i smaczne oponki serowe. To chyba najlepsze oponki jakie do tej pory jadłam 😊
Składniki:
- 500 g białego sera (zmielony),
- 500 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 żółtka,
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu lub spirytusu,
- 250 ml kwaśnej śmietany.
Dodatkowo:
- olej do smażenia (np. rzepakowy),
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Mąkę wysypać na blat, dodać zmielony ser, cukry, żółtka, proszek do pieczenia, ocet i śmietanę, następnie zagnieść ciasto. Gotową masę oprószyć mąką i rozwałkować na wysypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5 cm.
Szklanką wykrawać kółka, następnie na środku wykroić kieliszkiem lub zakrętką od butelki małe kółka. Powstałe kółeczka można usmażyć, bądź zagnieść i ponownie wyciąć oponki.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Oponki usmażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe układać na papierowych ręcznikach, aby obciekły z tłuszczu.
Ciepłe oponki obsypać cukrem. Najlepsze są świeże, zaraz po upieczeniu.
Smacznego! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz