Pankejki dyniowe
Pankejki dyniowe
Dyniowe pankiejki to idealna propozycja na śniadanie lub kolację. Są delikatne i puszyste, zajada się nimi nawet mój mały niejadek. Placuszki są bardzo proste w przygotowaniu 🙂
Składniki:
- 2 jajka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 250 g puree z dyni,
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szkl. mleka,
- 1,5 łyżki masła,
- szczypta soli,
- olej.
Karmelizowane banany:
- 2 małe banany,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.
Banany kroimy w plasterki (nie za cienkie). Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła (czubate), dodajemy cukier trzcinowy. Dodajemy nasze banany, ruszając patelnią podsmażamy banany dosłownie kilka chwil, powinny być pokryte karmelem.
Opcjonalnie:
- owoce,
- powidła,
- cukier puder
Masło roztapiam.y. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i szczyptę soli, składniki ucieramy mikserem. Następnie dodajemy puree z dyni, roztopione masło i miksujemy. Kolejno dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, aż do powstania gęstej masy (ciasto powinno być trochę gęstsze od ciasta naleśnikowego).
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką ciasto formując okrągły kształt. Placuszki smażymy na rumiano z obu stron.
Podajemy od razu po przygotowaniu z karmelizowanymi bananami, owocami, powidłami lub cukrem pudrem.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz