Tort cytrynowy

Tort cytrynowy


Lekki i orzeźwiający tort cytrynowy, który łączy w sobie kwaśny i słodki smak 😊 Tort to połączenie biszkopta z pusztstym kremem cytrynowym i śmietankowym, a także wierzchu z herbatników oblanych cytrynowym lukrem.


Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1,5 szkl. mąki 
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Formę o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Żółtka oddzielić od białek. Białka utrzeć z cukrem na sztywno. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 min.

Po upieczeniu pozostawić biszkopt w piekarniku do wystygnięcia. 

Masa cytrynowa:
  • 3 budynie śmietankowe
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 1 l wody
  • 1 op. masła
Budyń ugotować na wodzie uważając żeby nie powstały grudki. Po zagotowaniu budyniu wsypać galaretki cytrynowe i dobrze wymieszać. Masę odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na pulchną masę, ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu. Ucierać do momentu powstania gładkiej, pulchnej masy.

Masa śmietankowa:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • cukier waniliowy
  • opcjonalnie Śmietanfix
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy (ewentualnie Śmietanfix).

Lukier:
  • 2 białka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z cytryny
Białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.

Dodatkowo:
  • 1 duże op. herbatników
  • woda z sokiem z cytryny do nasączenia
Przełożenie:

Biszkopt przekroić na dwie części. Wierzchnią warstwę z biszkopta zdjąć nożem, posłuży jako posypka na boki tortu. Pierwszy blat położyć na paterze i lnasączyć wodą z cytryną, wyłożyć kremem cytrynowym i przykryć drugim blatem biszkopta. kolejno nasączyć biszkopt i wyłożyć krem śmietankowym (zostawić trochę kremu na boki torta). Na wierzchu poukładać herbatniki (można je skropić dodatkowo sokiem cytrynowym). Lukrem posmarować herbatniki. Boki torta obsypać pokruszonym biszkoptem.  Ciasto wstawić do lodówki aż herbatniki zmiękną. 

Smacznego! 😊


Komentarze

Popularne posty