Tort śmietankowo-truskawkowy
Tort śmietankowo-truskawkowy
Lekki tort śmietankowo-truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu, kremu śmietankowego i świeżych truskawek. Jest delikatny i bardzo smaczny.
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szkl.cukru
- 6 łyżek oleju
- 1,5 szkl. mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g mąki ziemniaczanej
Krem śmietankowy:
- 500 g mascarpone
- 500 g śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- świeże truskawki
- dżem truskawkowy
- woda z cytryną
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej i krótko miksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać powoli do masy jajecznej i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
- Gotową masę przełożyć do formy i piec w temp. 180⁰C około 30 minut, do tzw, suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry dnem, na blat wyłożony papierem do pieczenia. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na 3 blaty.
- W misie miksera umieścić serek mascarpone, śmietankę i cukier puder. Wszystko razem zmiksować do momentu powstania gęstego kremu.
- Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Przekroić je na pół.
- Na paterze umieścić pierwszy blat i nasączyć wodą z cytryną. Posmarować delikatnie dżemem truskawkowym, ułożyć połówki truskawek i wyłożyć na wierzch 1/3 kremu. Na krem położyć drugi blat, który również nasączamy wodą z cytryną, smarujemy dżemem i wykładamy na niego kolejną część kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Resztę kremu wykładamy na wierzch i na boki. Dekorujemy dowolnie. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.
- Do dekoracji można użyć świeżych owoców i kwiatów, jednak wtedy robimy to na krótko przed podaniem, aby zachowały swoją świeżość.
Komentarze
Prześlij komentarz