Tort śmietankowo-truskawkowy

Tort śmietankowo-truskawkowy


Lekki tort śmietankowo-truskawkowy. Składa się z jasnego biszkoptu, kremu śmietankowego i świeżych truskawek. Jest delikatny i bardzo smaczny.

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szkl.cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g mąki ziemniaczanej
Krem śmietankowy:
  • 500 g mascarpone
  • 500 g śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • świeże truskawki
  • dżem truskawkowy
  • woda z cytryną
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180⁰C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej i krótko miksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać powoli do masy jajecznej i wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
  2. Gotową masę przełożyć do formy i piec w temp. 180⁰C około 30 minut, do tzw, suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry dnem, na blat wyłożony papierem do pieczenia. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na 3 blaty.
  3. W misie miksera umieścić serek mascarpone, śmietankę i cukier puder. Wszystko razem zmiksować do momentu powstania gęstego kremu.
  4. Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Przekroić je na pół.
  5. Na paterze umieścić pierwszy blat i nasączyć wodą z cytryną. Posmarować delikatnie dżemem truskawkowym, ułożyć połówki truskawek i wyłożyć na wierzch 1/3 kremu. Na krem położyć drugi blat, który również nasączamy wodą z cytryną, smarujemy dżemem i wykładamy na niego kolejną część kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Resztę kremu wykładamy na wierzch i na boki. Dekorujemy dowolnie. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. 
  6. Do dekoracji można użyć świeżych owoców i kwiatów, jednak wtedy robimy to na krótko przed podaniem, aby zachowały swoją świeżość.











Komentarze

Popularne posty