Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe, które jest idealnie puszyste i wilgotne, a przy tym długo zachowuje swoją świeżość. To mój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe z prostym kremem śmietankowym. Ciasto sprawdzi się również jako tort urodzinowy, jest bardzo aromatyczne dzięki mieszance przypraw korzennych. Jest naprawdę pyszne 😊
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju
- 4 duże jajka lub 5 małych (w temperaturze pokojowej)
- 3 szklanki grubo startej marchewki
- 1/3 szklanki drobno startego jabłka
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki cukru zwykłego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej
- przyprawy: 1,5 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Krem:
- 1 szklanka śmietany 18%
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka orzechów włoskich, wstążek z marchewki do dekoracji
Przygotowanie:
Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 175ºC góra/dół. Blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno).
Marchewkę obieramy trzemy na tarce o grubych oczkach. Co ważne, startej marchewki nie ubijamy w szklance. Jabłko również obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach tak, aby wyszło 1/3 szklanki.
Do jednej miski przesiewamy mąkę, dodajemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sól i przyprawy. Suche składniki mieszamy dokładnie.
W drugiej misce umieszczamy marchewkę, jajka, cukier (jeśli nie mamy cukru trzcinowego/brązowego, możemy użyć wyłącznie zwykłego cukru). Do miski wlewamy olej oraz dodajemy starte jabłko.
Mokre składniki na ciasto marchewkowe mieszamy dokładnie za pomocą łyżki lub szpatułki. Następnie wsypujemy mieszankę suchych składników.
Ciasto mieszamy dokładnie, gotową masę wylewamy do formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 175ºC (góra/dół). Ciasto pieczemy ok. 35 min.
Za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy ciasto się upiekło (patyczek powinien być suchy). Jeśli tak jest wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki, a po około 10 min wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestudzenia.
Ciasto nie musi bardzo wyrosnąć, jest bardzo wilgotne i puszyste, ale nie będzie mocno napowietrzone.
W trakcie studzenia się ciasta marchewkowego, przygotowujemy krem śmietankowy. Można go również zrobić w trakcie pieczenia się ciasta.
Masło z cukrem pudrem ubijamy mikserem na średnich obrotach na gładką, puszystą masę, obroty miksera stopniowo zwiększamy. Dodajemy po 2 łyżki śmietany i ubijamy do połączenia się składników. Krem powinien być gładki i puszysty.
Ciasto po przestudzeniu przekrajamy na pół. Na jeden blat przestudzonego ciasta wykładamy połowę przygotowanego kremu, kładziemy drugi blat ciasta, a następnie pozostały krem. Ciasto można udekorować orzechami lub wstążeczkami z marchewki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz