Bułeczki żytnio-gryczane
Bułeczki żytnio-gryczane
Bułeczki żytnio-gryczane są idealne na śniadanie, drugie śniadanie, jako dodatek do obiadu, na kolację, a także do każdego innego posiłku 😊 Najlepiej smakują jeszcze gorące, zaraz po wyjęciu z piekarnika. A zapachu pieczonego w domu pieczywa nic nie pobije 😊
Składniki:
- 40 g drożdży
- 600 ml ciepłej wody
- 8 łyżeczek miodu
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 3 szkl. mąki gryczanej
- 3 szkl. mąki żytniej
- 2/3 szkl. siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- nasiona do posypania (np. siemię lniane, słonecznik, pestki dyni)
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z ok. 100 ml ciepłej wody, dodajemy miód oraz łyżkę mąki gryczanej i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Dodajemy resztę wody, mąki gryczanej i 2,5 szkl. mąki żytniej (1/2 zostawiamy na później). Dodajemy olej, sól i siemię lniane. Przez kilka minut dokładnie wyrabiamy ciasto.
Ciasto zostawiamy w misce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki orkiszowej, wyjmujemy ciasto i lekko zagniatamy podsypując mąką. Rozwałkowujemy rulon, który dzielimy na równe części. Z takiej ilości ciasta wychodzi ok. 18 bułeczek. Formujemy bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wodą wierzch bułek i posypujemy nasionami. Pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180ºC.
Smacznego! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz