Ciastka wielkanocne jajeczka
Ciastka wielkanocne jajeczka
Te kruche i pachnące ciasteczka Wielkanocne w kształcie jajek z kremem cytrynowym smakują po prostu cudownie i uroczo się prezentują 😊 Ciasteczka są bardzo proste do zrobienia, więc można je przygotować razem z dziećmi. Ciastka będą pięknie wyglądały na Wielkanocnym stole 😊
Składniki na ciasto:
- 85 g masła
- 1 średniej wielkości jajko
- 100 g cukru
- 210 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 65 ml soku z cytryny
- 60 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 110 g masła
Przygotowanie:
Mąkę, masło, cukier, sól i proszek do pieczenia siekamy drobno na stolnicy lub w misce. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy na jednolitą masę. Następnie ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie możemy przygotować krem cytrynowy. W małym rondelku mieszamy sok z cytryny, cukier puder i żółtka. Masę lekko podgrzewamy, dodajemy pokrojone na kawałki masło i ciągle mieszając czekamy aż się zagotuje. Masę gotujemy przez ok. 1 min na małym ogniu. Krem odstawiamy do wystudzenia, an wierch kładziemy folię aluminiową żeby nie utworzył się kożuch.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180ºC.
Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy dosyć cienko, ok. 3 mm. Z ciasta wykrajamy ciasteczka w kształcie jajek (jeśli nie mamy foremek, można wyciąć kształt z kartonu i wykrajać jajeczka nożem). W połowie ciasteczek wkrajamy okrągłe dziurki (można użyć kieliszka lub nakrętki od butelki).
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 6 min. Ciasteczka będą gotowe, gdy nabiorą jasnozłotego koloru. Ciastka po wyjęciu z piekarnika studzimy, a połówki z dziurkami posypujemy cukrem pudrem. Na pełne ciastka nakładamy krem cytrynowy i przykrywamy je ciasteczkami posypanymi cukrem pudrem, lekko dociskamy. Ciasteczka są już gotowe.
Smacznego! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz