Rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe
To najlepsze rogaliki jakie do tej pory robiłam. Delikatne i bardzo kruche rogaliki z ciasta krucho- drożdżowego z marmoladą w środku, posypane cukrem pudrem. Do ciasta dodajemy tylko niewielką ilość cukru, nadzienie nadaje słodkości. Rogaliki są przepyszne i łatwe do przygotowania 😊
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 200 g masła
- 50 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie drożdży suchych)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka
- twarda marmolada do środka.
Piekarnik ustawiamy na 180ºC.
Mleko lekko podgrzewamy w rondelku, do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier, cukier wanilinowy i rozrabiamy na zaczyn, odstawiamy.
Na stolnicy lub w robocie wyrabiamy ciasto: mąkę, miękkie masło, jajko, a na koniec dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn i wyrabiamy dokładnie na gładkie ciasto.
Odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Następnie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy prostokąty, nacinamy delikatnie końce, nakładamy marmoladę na nienaciętą część i zwijamy.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (góra/dół). Pieczemy ok. 15 min, do momentu aż się ładnie zarumienią.
Wyciągamy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz